BioPlatgesMet publica més de 500 dades a GBIF

El projecte de ciència ciutadana BioPlatgesMet, impulsat pel Servei de Gestió de Platges de l’AMB, l’Institut de Ciències del Mar (ICM–CSIC) i l’Institut Metròpoli, dins de la iniciativa europea GUARDEN, anuncia la publicació del seu primer conjunt de més de 500 dades a la Infraestructura Mundial de Dades sobre Biodiversitat (GBIF), una xarxa internacional i infraestructura de dades finançada pels governs del món, d’accés obert per a tothom des de qualsevol punt del mapa.

Al repositori del GBIF, que recull dades sobre totes les formes de vida a la Terra, ara s’afegiran les observacions fetes a les platges dels vuit municipis del litoral de l’àrea metropolitana: Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat. 

Aquest primer conjunt de dades, que cobreix el període des de l’inici del projecte, el 20 de maig de 2015 fins al 29 de gener de 2024, consta de 514 observacions. A partir d’ara, es farà una actualització periòdica. 

Aquestes observacions van ser aportades per vuit persones voluntàries i divuit van ajudar en la seva identificació. En total, es van identificar 160 espècies diferents.

El responsable de la plataforma MINKA i investigador de l’ICM-CSIC, Jaume Piera, afirma que ”és un pas fonamental, ja que un dels objectius principals dels projectes que conté MINKA és generar dades obertes i accessibles per a tothom i, d’aquesta manera, contribuir al coneixement i la millora en la gestió de la biodiversitat, en aquest cas de les platges metropolitanes”.

“Aquest pas ens ajuda a posar a l’abast de tothom el coneixement de la biodiversitat, en un context en el qual el canvi climàtic i les ràpides variacions que s’estan produint al litoral han de ser monitorades, també pel que fa al seu impacte en la biodiversitat. La gestió de les platges metropolitanes té com a objectiu mantenir un espai públic de qualitat i compatibilitzar-lo amb la conservació i millora dels espais naturals”, indica el Cap de Servei de Platges, Daniel Palacios.

El conjunt de dades publicat a GBIF és obert i està disponible per a qualsevol aplicació interessada. Les dades se n’han pujat sota pseudònims, mitjançant un algoritme de Python que assigna un codi encriptat a cada usuari, amb l’objectiu de protegir la privacitat i la protecció de dades dels participants.

Com es recopilen les dades de BioPlatgesMet

BioPlatgesMet és una iniciativa de ciència ciutadana que té com a objectiu involucrar la ciutadania en la recopilació de dades de biodiversitat a través de la plataforma participativa MINKA, on la ciutadania col·labora amb els investigadors i investigadores. Actualment, el projecte ja compta amb 98 persones que pujen observacions a la plataforma de manera regular des de totes les platges i ja hi ha 546 espècies diferents registrades. 

Les persones voluntàries poden registrar les seves observacions (fotografies de fauna o flora que trobin a les platges) de manera autònoma o com a part d’activitats guiades organitzades periòdicament, contribuint a la creació d’una base de dades exhaustiva sobre la biodiversitat de les platges i dunes.

No és obligatòria cap freqüència concreta en l’aportació de registres, sinó que depèn de la disponibilitat dels voluntaris. “Es tracta d’una metodologia a l’abast de qualsevol persona amb interès per la natura, encara que no tingui coneixements científics, ja que totes les dades són validades posteriorment per persones expertes en biodiversitat”, explica la cap de l’Àrea de Sostenibilitat Urbana Institut Metròpoli, Elena Domene.

Es poden penjar les observacions dins de l’apartat del projecte BioPlatgesMet a la pàgina web de MINKA o bé a l’app, disponible a Google Play i Apple Store.  


2 respuestas a «BioPlatgesMet publica més de 500 dades a GBIF»

  1. […] passat mes d’abril, un altre projecte que també utilitza MINKA, anomenat BioPlatgesMet, va publicar més de 500 observacions al repositori del GBIF. Aquestes dades es van carregar utilitzant pseudònims, gràcies a un algoritme de Python que […]

  2. […] passat mes d’abril, un altre projecte que també utilitza MINKA, anomenat BioPlatgesMet, ja va publicar més de 500 observacions al repositori del GBIF. Properament, doncs, esperem que les dades de la BioMARató s’incorporin en aquest […]